Magnus Tveito, Vegard Breie og Vemund Sande har reist Sør-Norge rundt de siste ukene, og de har vært i Mo i Rana og Tromsø med filmturneen, som nå nærmer seg siste stopp. Overalt har det vært fulle hus og topp stemning. Men noen høydepunkt kan man trekke ut etter to uker på veien.

Höjdare i nord

– Tromsø blir nok høydepunktet for min del. Jeg hadde regna med kanskje 150 besøkende, men det ble stinn brakke på storscena på det nye studenthuset, med sikkert godt over 300 og kjempegod stemning. Jeg var spent på forhånd, og hadde forholdsvis lave forventninger. Da blir oppturen enda større! Trondheim har for eksempel enda mer folk og større fest, men sånn er det alltid i Trondheim, det veit vi liksom på forhånd. Det er dritkult, men Tromsø blir nok høydepunktet for meg, sier Film Tour-sjef Magnus Tveito.

Vegard Breie har vært med rundt som turnéfotograf og stand-in som pratmaker på scenen i speaker Vemund Sandes fravær.

– Den voldsomme suksessen i Tromsø kom litt uventa, men det er ville folk i nord vettu, sier Breie.

tromso
tromso

TROMSØ: Masse folk og strålende stemning i nye lokaler i Tromsø. Foto: Vegard Breie

Dobbel-visning på Voss

Til helga avsluttes filmturneen på Voss, og der blir det spesialvisning. Ikke bare Matchstick Productions (MSP) og Field Productions´ jubileumsfilm, men på Voss blir det også visning av Less fra Level 1, hvor bygdas store sønn (ja, Sig Tveit) er med.

– Less er en kul film med vanvittig mye dyktige kjørere. Sig har et solid segment og kommer på visninga i Voss, forteller Tveito.

– Hvordan har tilbakemeldingene vært på filmene i år?

– MSP er det man forventer. Årets største film, med sin dose klisjeer. Matchstick leverer som vanlig på et vis. Field overrasker mer. Field-filmen er humoristisk uten å bli for intern, de har så god selvironi at det blir moro for alle. Den blir som en kul historietime, sier Vegard Breie.

10710263_10152324161611059_2590707261182254056_o
10710263_10152324161611059_2590707261182254056_o

MELLOM SLAGENE: Magnus Tveito prøver seg på et balansebrett i Bø med kyndig veiledning fra Vemund Sande. Foto: Vegard Breie

Nye planer for 2015

Også turnesjefen er veldig fornøyd med bidraget fra Field, og tror den type eksklusive filmer kan bli viktigere for filmturneen i framtida. Begge karene merker godt konkurransen fra internett, og at filmene betyr mindre for publikum –selv om så å si hvert stopp er utsolgt.

– Det er veldig gøy at Field har laget en film eksklusivt for Film Tour, denne får du ikke sett på nett. Filmen har fungert veldig bra, og slike spesialfilmer vil vi gjerne se mer av. Det beste fra MSP eller TGR i en film som kun vises på Film Tour ville garantert slått an. Det virker som folk liker sånne type ting, og det er jo dritkult å få et gjensyn med gode, gamle klassikere. Jeg syns jo MSP lider litt under at flere av de faste kjørerne mangler, og det virker som de fokuserer mer på egne edits gratis på nett, og det er selvsagt ei utfordring, sier Tveito.

– Trenden går mer mot det sosiale, og markeringa av at vinteren er i gang. Vi trekker minst like mye folk som før, selv om det merkes at filmene blir mindre viktige. Filmene kan ses så mange andre steder også nå for tida.

_S9A2915
_S9A2915

FULLE HUS: Nesten alle turnéstoppene har vært utsolgt. Her fra et stappfullt Studentersamfund i Trondheim. Foto: Torbjørn Buvarp

Hardt liv på veien (?)

– Til slutt: Blir dere slitne etter så mange dager på veien?

– Neida! Dette livet biter ikke på oss! Eller, jo, det tar litt på, vi kjører jo hele Sør-Norge rundt. Det blir mye bilkjøring, dårlig mat og sene kvelder, sier Magnus.

Han og Vegard har kjørt bil fra Oslo til Stavanger via Bø, så opp langs kysten til Trondheim. Derfra fløy de til Mo i Rana og Tromsø, så tilbake og mer bilkjøring. Og gutta deltar gjerne på festen.

– Enten driver vi med nedrigging til klokka fire på natta, eller så kjører vi bil til klokka fire. Det varierer litt med hvor lang tid nedrigginga, som vi liker å kalle det, tar. Det kan jo drøye ut litt. Men det biter ikke på betong vet du, sier Vegard.

Magnus Tveito gleder seg til å avslutte årets filmturné med et smell på Voss til helga. Her blir det to visninger, en med Matchstick og en med Level1 –begge med Field Productions´ flotte jubileumsfilm.

– Det skal bli godt å bli ferdig nå, men Voss blir garantert en kul avslutning på en lang turné, sier Tveito.

TMM_5122
TMM_5122

BAKERSTE MANN: Magnus Tveito holder seg unna scenen og bak datamaskina når filmene surrer på lerretet. Her styrer han showet i Møre arena under visninga i Ålesund. Foto: Tore Meirik